«1...1516171819...34» Új üzenet

Felhasználó
11 éve
Van 9 golyó és egy kétkarú mérleg. Az egyik golyó könnyebb, mint a többi. Hogy tudom megmondani a legkevesebb méréssel, melyik hamis?
Mindkét serpenyőre odateszel egy golyót. Ha elbillen a mérleg, megvan a könnyebb. Ha nem, az egyiket addig cserélgeted a maradék 7 golyóval, amíg el nem billen valamerre a mérleg. Legrosszabb esetben ez 8 próbálkozást jelent.

Moderátor
11 éve
Felteszel mindegyikre négy-négy golyót. Ha egyensúly van, nyertél, ami a kezedben maradt, az volt a hamis. Ha még sem áll be az egyensúly, akkor egyértelmű, melyik serpenyőn van a könnyebb golyó, itt háromszor kell cserélni, hogy biztosra meg tudd mondani, melyik volt a könnyebb. Ha három mérésből egyszer sem áll be az egyensúly, akkor egyértelműen a még ki nem próbált lesz a könnyebb. Ha az első (nulladik?) mérést is mérésnek vesszük, amikor első körben felpakoltuk a 4-4 golyót, akkor 4 mérésre van szükség, de ha nem, akkor háromra. Bár meg van az az érzésem, hogy van ettől kevesebb méréssel való megoldása is a feladatnak, de ha neadj' Isten ráhibáztam volna, akkor tegyen fel valaki más kérdést.
Пролетарии всех стран, соединяйтесь!

Grafikai blogom, tutorialokkal, munkáimmal

Moderátor
11 éve
Meg lehet két mérésből is csinálni biztosra, amúgy nem rossz a gondolatmeneted.

Felhasználó
11 éve
3-3 golyót teszel fel, ha lebillen akkor a könnyebből veszel ki 1-1 golyót és azokat méred le, és így ha nem billen el akkor a harmadik golyó könnyebb, ha elbillen akkor a könnyebbik a könnyebb... :) ha nem billen el, akkor a maradék hárommal kell ugyanezt megcsinálni.
konyvfalovblogo.gif

Moderátor
11 éve
A megoldás helyes :)
Annyit javítok rajta, hogy nem muszáj újramérni a maradék hármat, mivel az első mérésből adódik, hogy melyik kupacban van a könnyű golyó.

Felhasználó
11 éve
Van egy 36 emeletes ház, és van két tyúktojásod (vagy akármi törékeny, hogy ne lovagoljatok ezen a témán). Mindkét tojás ugyanolyan magasság felettről dobva törik el, de nem tudjuk, hogy melyikről. Bármelyik emeletről ledobva eltörhet, de ha ezt a magasságot nem éri el, a tojás sértetlen marad, tehát újra használható. Legkevesebb hányszor kell ledobnunk a tojást, hogy meg tudjuk állapítani, melyik emeletről ledobva (ez alatt a legalacsonyabban lévő emeletet értem) törik el?

Bocs a hülye megfogalmazásért nem netről szedtem, emlékezetből írtam.

És a válasz valami ilyesmi lenne: az x-edik emeletről ledobva törik először szét.
konyvfalovblogo.gif

Felhasználó
11 éve
Legkevesebb hányszor kell ledobnunk a tojást [...] melyik emeletről ledobva törik el?
Legkevesebb egyszer azaz az első emeletről, mivel ha ott eltörik, nem kell feljebb menni.

Felhasználó
11 éve
Ígazatok van:

a lényeg, hogy Állapítsd meg a lehető legkevesebb tojásleejtéssel, hogy melyik az az emelet, amelytől felfele (vagyis x és felette, ahol x-en eltörik) eltörik a tojás. Mind a 36 lehetőség esetén(földszint nincs tegyük fel) meg kell tudnunk állapítani ebből az x dobásból, hogy hol törik el. Felhívnám a figyelmet, hogy az alatt a tojás "sértetlen" marad. Vagyis ugyanúgy használható.
És kérlek kíméljetek a hülye válaszoktól.
konyvfalovblogo.gif

Felhasználó
11 éve
3 emeletenként dobunk le egy-egy tojást. Ha eltörik a ledobott, x*3-2 emeletről ledobjuk a másikat is. Ha az nem törik el, x*3-1 emelettől kezdődően törik el, ha eltörik, akkor x*3-2 emelettől. Mivel semmit nem tudunk arról, mikortól törik szét, nem lehet a kérdésre ennél jobb választ adni, a pontos x kiszámíthatatlan.

Felhasználó
11 éve
36:3=12, tehát a legrosszabb esetben 13 dobás szükséges szerinted kléni.
De meg lehet oldani nyolc dobásból is.
konyvfalovblogo.gif
«1...1516171819...34»